mustafa.fotkoblog.pl
Zwycięzca bierze wszystko
32
2011-09-29 17:32:17
Aparat: NIKON CORPORATION - EXIF↓
Model: NIKON D5000
Przysłona: f/5.0
Ogniskowa: 34.0mm
Naświetlanie: 1/80s
ISO: 640
Odkąd wróciłam z Hiszpanii dopadła mnie jesienna chandra. Może troszkę za wcześnie, ale cóż. A jak każdy dobrze wie, nic nie poprawia tak humoru jak coś słodkiego. Dlatego dziś postanowiłam dać Wam przepis na hiszpańskie churros (czyt. ciurros). Ciastka z tego przepisu będą się trochę różnić od tych prawdziwych, myślę, ze głównie dlatego, ze w Polsce "nie stać" nas, by ciastka piec na oliwie z oliwek i robi się to po prostu na oleju. Jednak, mimo iż odrobinę różni się od oryginału, gdy raz zje, będzie się chciało to jeść na okrągło. Hiszpanie jedzą je z gorącą czekoladą, ale jak dla mnie jest to tak słodkie, że nie zjadłabym tego ze słodką czekoladą, ale kwestia gustu ;) A oto przepis:
Potrzebne Ci będą:
- 60 g masła
- 1/4 łyżki soli
- 280 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 500 ml wody
- olej do smażenia
Do rondla wlewamy odmierzoną wodę, dodajemy masło oraz sól. Kiedy masło się rozpuści, a mieszanka zagotuje, należy zmniejszyć gaz do minimum i stopniowo dodawać do mąkę, cały czas mieszając (najlepiej użyć miksera lub rózgi). Następnie masę ściągamy z palnika, jajka wybijamy do miski i mieszamy widelcem, a następnie stopniowo dodajemy je do masy i energicznie mieszamy. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do smażenia. Najlepiej nakładać ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki i wyciskać paluchy na gorący olej. Smażymy je na złoty kolor z obu stron, podobnie jak chrust. Po usmażeniu wykładamy churrosy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem, zjadamy jeszcze ciepłe,
Komentarze
Dodaj komentarz
Poleć to zdjęcie znajomym
Podaj swój adres e-mail
Podaj adresy e-mail znajomych
Napisz wiadomość
Przepisz kod z obrazka:
Trudno się przestawić - tam ciepło, słoneczko grzało, a w Polce zimno i ponuro. Brr :)
Baaardzo smakowicie to wygląda. Mniaam :-)
A przepis muszę sobie zapisać i na pewno wypróbuję :-D
buba: Trudno się przestawić - tam ciepło, słoneczko grzało, a w Polce zimno i ponuro. Brr :) Baaardzo smakowicie to wygląda. Mniaam :-) A przepis muszę sobie zapisać i na pewno wypróbuję :-D
odpowiedz